statystyki

VAT: Ciastko mrożone nie takie samo, jak świeże

autor: Jakub Pawłowski20.04.2016, 07:22; Aktualizacja: 20.04.2016, 09:37
VAT

Spółka była zdania, że minimalna trwałość produktu nie ma znaczenia przy klasyfikacji na potrzeby VAT.źródło: ShutterStock

Maleją szanse na niższy VAT na wyroby cukiernicze, których termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni. NSA po raz kolejny orzekł, że stawka może być podstawowa, nawet jeżeli prawo wspólnotowe nie reguluje kwestii minimalnej trwałości produktu.

Reklama


Chodziło o mrożone ciastka, które spółka sprzedawała m.in. do hoteli i firm cateringowych. Przedmiotem sporu było zastosowanie obniżonych stawek VAT na te produkty. Spółka uznała, że skoro mrożone pieczywo mieści się w grupowaniu „pieczywo świeże” (10.71.11.0 według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2008 r.), to analogiczne wnioski należałoby wyciągnąć wobec ciastek, bo i w tym przypadku proces mrożenia nie ingeruje w skład produktu. W związku z tym powinny być one sprzedawane jako „wyroby cukiernicze i ciastka świeże” (10.71.12.0 wg PKWiU), a więc z niższą stawką VAT.

Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach uznał jednak, że preferencja dotyczy jedynie ciastek, których termin przydatności do spożycia nie przekracza 45 dni (interpretacja nr IBPP2/443-776/13/KO). Produkty spółki mogły natomiast leżeć w zamrażarkach dużo dłużej, przez co nie spełniały przewidzianych w ustawie kryteriów – stwierdził organ, powołując się na art. 41 ust. 2 i 2a ustawy o VAT i załącznik nr 10 do niej.


Pozostało jeszcze 51% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama