Chodziło o mrożone ciastka, które spółka sprzedawała m.in. do hoteli i firm cateringowych. Przedmiotem sporu było zastosowanie obniżonych stawek VAT na te produkty. Spółka uznała, że skoro mrożone pieczywo mieści się w grupowaniu „pieczywo świeże” (10.71.11.0 według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2008 r.), to analogiczne wnioski należałoby wyciągnąć wobec ciastek, bo i w tym przypadku proces mrożenia nie ingeruje w skład produktu. W związku z tym powinny być one sprzedawane jako „wyroby cukiernicze i ciastka świeże” (10.71.12.0 wg PKWiU), a więc z niższą stawką VAT.
Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach uznał jednak, że preferencja dotyczy jedynie ciastek, których termin przydatności do spożycia nie przekracza 45 dni (interpretacja nr IBPP2/443-776/13/KO). Produkty spółki mogły natomiast leżeć w zamrażarkach dużo dłużej, przez co nie spełniały przewidzianych w ustawie kryteriów – stwierdził organ, powołując się na art. 41 ust. 2 i 2a ustawy o VAT i załącznik nr 10 do niej.
Spółka była zdania, że minimalna trwałość produktu nie ma znaczenia przy klasyfikacji na potrzeby VAT. Tłumaczyła, że takie kryterium nie wynika z załącznika nr III poz. 1 dyrektywy VAT.
WSA w Krakowie wskazał jednak, że prawo unijne pozwala na wprowadzenie dodatkowego kryterium decydującego o preferencji podatkowej i w związku z tym ustawodawca krajowy może ograniczać stosowanie obniżonej stawki podatku dla niektórych kategorii produktów.
Zgodził się z tym również Naczelny Sąd Administracyjny. Sąd podzielił stanowisko zawarte w wyroku siedmiu sędziów NSA z 16 listopada 2015 r. (sygn. akt I FSK 759/14). Wynikało z niego, że art. 98 ust. 2 i 3 dyrektywy nie sprzeciwia się zastosowaniu obniżonych stawek VAT na podstawie art. 41 ust. 2 i 2a w oparciu o Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług. – Istotne jest tylko, aby towary i usługi objęte obniżonymi stawkami zostały zdefiniowane w sposób jednoznaczny – podkreśliła sędzia Małgorzata Niezgódka-Medek. Dodała, że taka precyzja może być zachowana również przy zawężeniu zakresu grupowania z klasyfikacji poprzez dodanie warunku związanego z okresem przydatności do spożycia. Czyli tak, jak miało to miejsce w przypadku wyrobów cukierniczych i pieczywa.
ORZECZNICTWO
Wyrok NSA z 13 kwietnia 2016 r., sygn. akt I FSK 1533/141.