statystyki

VAT: Restauracje nie zaoszczędzą na podaniu napoju

autor: Łukasz Zalewski03.03.2016, 07:20; Aktualizacja: 03.03.2016, 08:11
restauracja 1

NSA rozpatrywał on sprawę podatnika, który świadczył usługi cateringowe i gastronomiczne.źródło: ShutterStock

Nie można oddzielać usługi polegającej na przygotowaniu kawy bądź herbaty i zaserwowaniu ich klientowi do stolika od sprzedaży samego towaru. Całość jest objęta 23 proc. VAT – orzekł wczoraj NSA.

To precedens w sądzie kasacyjnym, potwierdzający jednak dotychczasową linię orzeczniczą wojewódzkich sądów administracyjnych.

Orzeczenie podważa praktyki polegające na wydzielaniu usługi restauracyjnej i stosowaniu do niej stawki 8 proc. VAT.

Zdarzało się bowiem, że jeśli herbata kosztowała 10 zł, to klient płacił 2 zł za napój (ta część ze stawką 23 proc. VAT) i 8 zł za usługę gastronomiczną (która jest objęta 8 proc. VAT).


Pozostało 73% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane