statystyki

Czy firma odliczy VAT od cateringu zakupionego dla pracowników

autor: Marcin Szymankiewicz13.07.2015, 20:30; Aktualizacja: 13.07.2015, 20:37
Na wstępie należy zauważyć, że nabyte usługi cateringowe mają związek (wyłączny) ze sprzedażą opodatkowaną podatkiem od towarów i usług, gdyż stanowią posiłki profilaktyczne dla pracowników zajmujących się wyłącznie sprzedażą opodatkowaną VAT.

Na wstępie należy zauważyć, że nabyte usługi cateringowe mają związek (wyłączny) ze sprzedażą opodatkowaną podatkiem od towarów i usług, gdyż stanowią posiłki profilaktyczne dla pracowników zajmujących się wyłącznie sprzedażą opodatkowaną VAT.źródło: ShutterStock

Firma będąca czynnym podatnikiem VAT nabywa na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej usługi cateringowe (posiłki profilaktyczne dla uprawnionych pracowników zajmujących się wyłącznie działalnością opodatkowaną). Czy firma słusznie odlicza VAT od tych usług, uważając, że odliczeniu VAT nie sprzeciwia się art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. b ustawy o podatku od towarów i usług?

Na wstępie należy zauważyć, że nabyte usługi cateringowe mają związek (wyłączny) ze sprzedażą opodatkowaną podatkiem od towarów i usług, gdyż stanowią posiłki profilaktyczne dla pracowników zajmujących się wyłącznie sprzedażą opodatkowaną VAT. Spełniony jest zatem podstawowy warunek umożliwiający odliczenie podatku zawarty w art. 86 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług (dalej: ustawa o VAT).

Z kolei jak wynika z art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. b ustawy o VAT, obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.

Przepis ten wyłącza możliwość obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w odniesieniu do wszystkich wydatków ponoszonych w związku z nabyciem usług gastronomicznych, także mających związek wyłącznie ze sprzedażą opodatkowaną VAT. Wyjątek stanowi tu nabycie gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.

Aby odpowiedzieć na zadane w rozpatrywanym stanie faktycznym pytanie, trzeba więc ustalić, czy firma nabyła usługę gastronomiczną. Ustawa o VAT nie definiuje ani pojęcia usług gastronomicznych, ani pojęcia usług cateringowych. Należy zatem rozważyć, czy catering różni się od usług gastronomicznych, czy też rzeczywisty charakter tych usług jest taki sam. Pojęcia te wyjaśniają przepisy unijne.


Pozostało jeszcze 51% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane