statystyki

Akcyza na alkohol: To jasne przepisy powinny decydować o podatku

autor: Mariusz Szulc20.05.2016, 07:19; Aktualizacja: 20.05.2016, 08:34
alkohol, akcyza, banderola

Obecnie jedynym skutecznym, choć niedoskonałym narzędziem rozwiązania problemu jest WIA.źródło: ShutterStock

Obserwując doświadczenia różnych producentów napojów alkoholowych, niekiedy odnoszę wrażenie, że jedynie produkcja alkoholu etylowego nie wiąże się z ryzykiem przeklasyfikowania do innego kodu CN. Przyczyna jest prosta – w tym przypadku akcyza już jest najwyższa. Natomiast w odniesieniu do pozostałych rodzajów napojów alkoholowych, przy obecnym podejściu organów, ryzyko istnieje - mówi w wywiadzie dla DGP Karolina Han prawnik, starszy konsultant w KDCP.

Reklama


Czy przedsiębiorca produkujący wyroby alkoholowe zawsze może być pewny swoich rozliczeń akcyzowych?

Ostatnie lata doświadczeń pokazują, że niestety nie. Na to zaś ma wpływ kilka oddziałujących na siebie obszarów.

W pierwszej kolejności należy wskazać, iż rynek napojów alkoholowych dynamicznie się rozwija, co jest efektem postępu technologicznego, większej dostępności różnych surowców oraz konieczności sprostania zróżnicowanym oczekiwaniom klientów. To wszystko stawia producentom wyzwanie; by móc odnaleźć się na tym wymagającym rynku, muszą oni podejmować nowe inicjatywy. Coraz częściej wśród konsumentów tradycja przegrywa z ciekawością i chęcią poszukiwania nowych wyrobów. Wystarczy spojrzeć w sklepie na dział z napojami alkoholowymi, który zaskakuje różnorodnością oferowanych produktów. W odniesieniu do klasycznych produktów, np. wódki, producenci zasadniczo nie mają wątpliwości co do klasyfikacji CN wiążącej się bezpośrednio ze stawką akcyzy. Problemem są właśnie te bardziej nowatorskie wyroby. To w tych przypadkach definicje z ustawy akcyzowej mogą się okazać dla przedsiębiorców niewystarczające, aby mogli jednoznacznie zaklasyfikować swoje produkty. To zaś może się bezpośrednio przełożyć na ich podatkowe rozliczenia. Różnice w opodatkowaniu poszczególnych kategorii wyrobów są przy tym znaczne. W efekcie przeklasyfikowanie wyrobów może się wiązać z istotną zaległością w akcyzie.

Kiedy organy podatkowe mogą doliczyć akcyzę za takie napoje?

Na podstawie art. 8 ust. 6 ustawy o podatku akcyzowym podatek może zostać doliczony, jeżeli nie został określony lub zadeklarowany w należnej wysokości po zakończeniu procedury zawieszenia poboru akcyzy. Zatem jeżeli organy podatkowe zakwestionują przyjętą przez producenta klasyfikację CN i przyjmą, że właściwy jest ten, wobec którego stosowana jest wyższa stawka daniny, przedsiębiorca będzie miał podatkową zaległość. Warto dodać, iż przepisy w kwestii ponoszenia odpowiedzialności za błędną klasyfikację wyrobu i błędne rozliczenia podatkowe są bardzo rygorystyczne. Zgodnie z art. 8 ust. 2 pkt 4 ustawy akcyzowej do odpowiedzialności może zostać pociągnięty każdy posiadacz wyrobów akcyzowych, jeżeli podatek nie został od nich zapłacony w należnej wysokości, co ustalono w wyniku kontroli podatkowej, postępowania kontrolnego albo postępowania podatkowego. Zatem nieprawidłowa klasyfikacja CN napojów alkoholowych przyjęta przez producenta może rodzić potencjalne ryzyko również wobec podmiotów dokonujących ich dystrybucji. W mojej ocenie w takich sytuacjach urzędnicy powinni dochodzić zaległej akcyzy od podmiotu, na którym w pierwszej kolejności spoczywał obowiązek prawidłowego jej rozliczenia. Niemniej jednak praktyka organów podatkowych w tej kwestii nie jest jednolita. Pokusa, aby dochodzić dopłaty podatku nie od tego, kto powinien go faktycznie zapłacić jako pierwszy, ale od tego, od kogo można go łatwiej wyegzekwować, np. ze względu na zasobność majątku, może być nie do odparcia.

Dlaczego organy tak działają? Czy są podstawy prawne do takich działań?

Pozwalają na to wspomniane przepisy ustawy akcyzowej i bez znaczenia pozostają okoliczności, w jakich doszło do powstania zaległości podatkowej. Co więcej, może nie wystarczyć powołanie się przez przedsiębiorcę na wiążące informacje taryfowe wydane przez zagraniczne organy podatkowe, potwierdzające przyjętą klasyfikację CN, czy nawet na uprzednie kontrole, które nie wykazały jakichkolwiek nieprawidłowości. Ważniejsze jest dobro budżetu państwa.

Najczęściej kwestia klasyfikacji towaru weryfikowana jest podczas kontroli podatkowej, kiedy urzędnicy mają prawo do pobrania próbek napojów alkoholowych w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych. Jeśli te będą przemawiały za zmianą klasyfikacji CN, to organ podatkowy wyda decyzję określającą zobowiązanie w podatku akcyzowym za nieprzedawnione okresy rozliczeniowe, w których produkowany był sporny wyrób.

Niestety takie badania są bardzo subiektywne i jeśli np. o klasyfikacji decyduje niejasne kryterium charakteru danego rodzaju napoju, to po badaniu sensorycznym pracownicy organów zdecydują, czy według ich percepcji dany napój ma np. bardziej charakter wyrobu winiarskiego, czy napoju spirytusowego. A odczucia pracownika laboratorium celnego mogą być różne od np. odczuć przeciętnego konsumenta.


Pozostało jeszcze 66% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama