statystyki

Alkohol plus 75 proc. cukru to nie piwo

autor: Jakub Pawłowski06.06.2016, 07:18; Aktualizacja: 06.06.2016, 08:21
piwo w beczce, alkohol

Za piwo uznaje się napój fermentowany, który powstaje ze słodu i chmielu z dodatkiem surowców niesłodowanych.źródło: ShutterStock

Udzielenie zezwolenia na produkcję napoju wyskokowego według danej receptury nie jest jednoznaczne z dokonaniem klasyfikacji wyrobu na potrzeby podatku akcyzowego – orzekł NSA.

Istota sporu sprowadzała się do tego, jak należy zaklasyfikować wyroby alkoholowe produkowane przez spółkę. Ich głównym składnikiem nie był ani słód jęczmienny, ani chmiel, tylko syrop glukozowy. Spółka była zdania, że produkt ten kwalifikuje się jako piwo, zarówno w świetle ustawy o podatku akcyzowym (art. 94 ust. 1), jak i w rozumieniu prawa unijnego (art. 2 dyrektywy Rady 92/83/EWG z 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych).


Pozostało jeszcze 80% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane