Co się zmieni | Dziś | Po zmianach |
Miejsce sprzedaży własnych produktów rolników | Rolnik, który chce płacić 2-proc. ryczałt od przychodów ze sprzedaży swojskiej żywności powinien zbywać ją albo w miejscu, gdzie została wytworzona, albo na targowiskach. Preferencja nie dotyczy sprzedaży dokonywanej w budynkach lub ich częściach | Rolnik, który chce skorzystać ze zwolnienia bądź płacić 2-proc. ryczałt, powinien sprzedawać żywność albo w gospodarstwie rolnym, gdzie została wytworzona, albo w jakimkolwiek miejscu przeznaczonym do prowadzenia handlu. Znika zapis o zakazie sprzedaży w budynkach lub ich częściach |
Pomocinnych osób | Zakazana, jeśli rolnik chce płacić 2-proc. ryczałt | Rolnik będzie mógł korzystać z pomocy innych osób (zatrudnionych na etacie czy umowie cywilnoprawnej), jeśli będzie chciał sprzedać mąkę, kaszę, płatki, otręby z własnego zboża, jak też przy uboju zwierząt rzeźnych i ich późniejszej obróbce |
Zwolnienie z PIT | Nie przysługuje | Wolne od podatku będą przychody uzyskane z rolniczego handlu detalicznego do wysokości 40 tys. zł (liczonej narastająco od początku roku podatkowego). Produkty roślinne lub zwierzęce wytworzone we własnym gospodarstwie powinny stanowić przynajmniej połowę składu sprzedawanego towaru (wyjątkiem jest woda). Masa sprzedawanych produktów nie będzie mogła przekraczać ilości, którą podmioty działające na rynku spożywczym mogą sprzedawać konsumentom w ramach rolniczego handlu detalicznego. Rolnik powinien prowadzić ewidencję sprzedaży. Po przekroczeniu poziomu 40 tys. zł straci prawo do zwolnienia, ale nadal będzie mógł opłacać 2 proc. ryczałt |
Rolniczy handel detaliczny | Pojęcie nie jest określone w polskich przepisach | Handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust. 7 unijnego rozporządzenia nr 178/2002. Chodzi o sprzedaż konsumentom finalnym bez udziału pośredników żywności wytworzonej w całości lub w części z własnej uprawy, hodowli, chowu. Taka sprzedaż nie będzie mogła jednak przekroczyć maksymalnego poziomu określonego w rozporządzeniu (zostanie dopiero wydane). Zamiar dokonywania takiej sprzedaży trzeba będzie zgłosić właściwemu wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolnych i spożywczych. Rolnik znajdzie się w specjalnym rejestrze |
Ewidencjasprzedaży | Obowiązek prowadzenia ewidencji zawierającej przynajmniej: numer kolejnego wpisu, datę i kwotę uzyskania przychodu | W ewidencji, oprócz dotychczas wymaganych danych, trzeba też będzie określić rodzaj i ilość towarów sprzedanych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
Kasy rejestrujące | Rolnicy muszą rejestrować obrót w kasach na takich samych zasadach, jak wszyscy inni podatnicy, którzy dokonują sprzedaży na rzecz konsumentów i innych rolników ryczałtowych (zwolnienie tylko do wysokości 20 tys. zł sprzedaży) | Obowiązek ewidencjonowania obrotu nie będzie dotyczył rolników, którzy skorzystają z nowego zwolnienia z PIT, czyli do wysokości 40 tys. zł przychodów rocznie |
Nadzórweterynaryjny nad sprzedażą | Kompetencja Państwowej Inspekcji Sanitarnej | Będzie sprawowany przez:– Inspekcję Weterynaryjną (wobec produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zawierających jednocześnie środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego),– Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolnych i Spożywczych (wobec produktów pochodzenia niezwierzęcego).Projektodawcy mają nadzieję, że bezpieczeństwo i właściwą jakość sprzedawanych produktów zapewni obowiązek rejestracji rolników, którzy chcą podjąć sprzedaż detaliczną, i kontrole wykonywane przez organy IJHARS |
Powiązane
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama