statystyki

Branża winiarska walczy o niższą akcyzę

autor: Agnieszka Pokojska14.03.2016, 07:26; Aktualizacja: 14.03.2016, 09:30
Problem dotyczy win produkowanych z owoców krajowych, do których dodawane są aromaty lub alkohol

Problem dotyczy win produkowanych z owoców krajowych, do których dodawane są aromaty lub alkoholźródło: ShutterStock

Producenci win owocowych chcą, żeby fiskus, jak dawniej, stosował korzystną klasyfikację ich wyrobów. Wniosek w tej sprawie złożył do ministra finansów Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Problem dotyczy win produkowanych z owoców krajowych, do których dodawane są aromaty lub alkohol, zgodnie z ustawą o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. z 2011 r. nr 120, poz. 690 ze zm). Producenci klasyfikują je jako wyroby fermentowane objęte stawką akcyzy w wysokości 158 zł za hektolitr i 97 zł za hektolitr w przypadku cydrów i perry (kod CN 2206).


Pozostało 67% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane