statystyki

Alkohol plus 75 proc. cukru to nie piwo

autor: Jakub Pawłowski06.06.2016, 07:18; Aktualizacja: 06.06.2016, 08:21
piwo w beczce, alkohol

Za piwo uznaje się napój fermentowany, który powstaje ze słodu i chmielu z dodatkiem surowców niesłodowanych.źródło: ShutterStock

Udzielenie zezwolenia na produkcję napoju wyskokowego według danej receptury nie jest jednoznaczne z dokonaniem klasyfikacji wyrobu na potrzeby podatku akcyzowego – orzekł NSA.

Reklama


Istota sporu sprowadzała się do tego, jak należy zaklasyfikować wyroby alkoholowe produkowane przez spółkę. Ich głównym składnikiem nie był ani słód jęczmienny, ani chmiel, tylko syrop glukozowy. Spółka była zdania, że produkt ten kwalifikuje się jako piwo, zarówno w świetle ustawy o podatku akcyzowym (art. 94 ust. 1), jak i w rozumieniu prawa unijnego (art. 2 dyrektywy Rady 92/83/EWG z 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych).


Pozostało jeszcze 80% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama