statystyki

Branża winiarska walczy o niższą akcyzę

autor: Agnieszka Pokojska14.03.2016, 07:26; Aktualizacja: 14.03.2016, 09:30
Problem dotyczy win produkowanych z owoców krajowych, do których dodawane są aromaty lub alkohol

Problem dotyczy win produkowanych z owoców krajowych, do których dodawane są aromaty lub alkoholźródło: ShutterStock

Producenci win owocowych chcą, żeby fiskus, jak dawniej, stosował korzystną klasyfikację ich wyrobów. Wniosek w tej sprawie złożył do ministra finansów Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Reklama


Problem dotyczy win produkowanych z owoców krajowych, do których dodawane są aromaty lub alkohol, zgodnie z ustawą o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. z 2011 r. nr 120, poz. 690 ze zm). Producenci klasyfikują je jako wyroby fermentowane objęte stawką akcyzy w wysokości 158 zł za hektolitr i 97 zł za hektolitr w przypadku cydrów i perry (kod CN 2206).


Pozostało jeszcze 67% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama