statystyki

Zamiast podatku od cukru i soli producenci odchudzą produkty na własną rękę

autor: Klara Klinger, Patrycja Otto02.10.2017, 07:36; Aktualizacja: 02.10.2017, 08:53
sklep, jedzenie, market, zakupy

Producenci już teraz na własną rękę próbują przeprowadzać zmiany w składzie oferowanej żywnościźródło: ShutterStock

Nie będą czekać na podatek od cukru i soli. Opracują rozwiązanie alternatywne. Danina od niezdrowego jedzenia to kierunek, który warto analizować z punktu widzenia polityki zdrowotnej i gospodarczej – informuje Ministerstwo Finansów, deklarując jednocześnie, że obecnie nie prowadzi prac w zakresie jej wprowadzenia.

Reklama


Resort finansów czeka na ewentualne propozycje w sprawie szczegółowych założeń od Ministerstwa Zdrowia. Z naszych informacji wynika też, że prowadzi analizy dotyczące jej obowiązywania w innych krajach. Resort Konstantego Radziwiłła wolałby z kolei, by kształt i wysokość nowej daniny opracowało MF.

Branża spożywcza wolałaby jednak, by podatek nie wchodził w życie. Zwraca uwagę, że wiele krajów się z niego wycofuje. Dlatego producenci chcą zaproponować rządowi coś na kształt umowy, na podstawie której sami zmniejszą zawartość szkodliwych składników. Podobne rozwiązanie zadziałało w Belgii. Tam przedsiębiorcy podpisali umowę, w której jasno określili, do jakich poziomów obniżą zawartość składników. W Polsce plan jest taki, by m.in. kaloryczność napojów zmalała o 5 proc., w nabiale było o 3 proc. mniej cukrów, a w produktach czekoladowych o 2,5 proc. mniej tłuszczów nasyconych.


Pozostało jeszcze 47% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama