statystyki

Spółka podlegająca badaniu przez biegłego musi ustalać normalny poziom wykorzystania zdolności produkcyjnych

autor: Gabriela Borek07.12.2015, 13:52; Aktualizacja: 07.12.2015, 14:32

źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Spółka działa w branży przetwórstwa rolnego – mrożonki owoców i warzyw. Podlega corocznemu badaniu sprawozdania finansowego. W jaki sposób ma wyceniać koszt jednostkowy wyrobu gotowego, którym jest np. 1 kg gotowego zamrożonego produktu? Co należy rozumieć przez normalny poziom wykorzystania zdolności wytwórczych?

Zasady ustalania kosztu wytworzenia produktu określa art. 28 ust. 3 ustawy o rachunkowości. Koszt wytworzenia produktu obejmuje koszty pozostające w bezpośrednim związku z danym produktem oraz uzasadnioną część kosztów pośrednio związanych z wytworzeniem tego produktu. Zaś koszty bezpośrednie obejmują:

- wartość zużytych materiałów bezpośrednich,

- koszty pozyskania i przetworzenia związane bezpośrednio z produkcją,

- inne koszty poniesione w związku z doprowadzeniem produktu do postaci i miejsca, w jakich się znajduje w dniu wyceny.


Pozostało jeszcze 94% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane