statystyki

Akcyza: Na razie rację mają producenci piw smakowych

autor: Mariusz Szulc05.02.2018, 18:00
piwo w beczce, alkohol

Rzecznik generalny w swojej opinii przyznał rację spółce. Podkreślił, że dosłodzenie gotowego już piwa nie zwiększa zawartości alkoholu w piwieźródło: ShutterStock

 Dosłodzenie gotowego piwa syropem, cukrem, miodem bądź aromatami nie wpływa na stawkę akcyzy. Takiego zdania jest Yves Bot, rzecznik generalny Trybunału Sprawiedliwości UE.

Reklama


Jego opinia nie wiąże wprawdzie składu orzekającego, ale w praktyce sędziowie przy wydawaniu wyroku bardzo często kierują się wskazówkami rzeczników trybunału.

Chodziło o Kompanię Piwowarską. Produkuje ona zarówno piwo tradycyjne, jak i smakowe. Spór z fiskusem dotyczył drugiego rodzaju trunków, bo spółka uznała, że nadpłaciła akcyzę z ich tytułu. Uważała, że dodanie po zakończeniu procesu fermentacji cukru bądź innej substancji słodzącej nie ma wpływu na podstawę opodatkowania piwa.


Pozostało jeszcze 68% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane