Zmiany miałyby wejść w życie od 1 lipca 2026 r. Podwyżka przewidziana w projekcie dotyczy:

- bezalkoholowych (do 0,5 proc.) odpowiedników napojów alkoholowych, w tym: piwa bezalkoholowego, napojów bezalkoholowych na bazie piwa bezalkoholowego, wina bezalkoholowego, cydru bezalkoholowego, drinków bezalkoholowych oraz;

- napojów energetyzujących z dodatkiem kofeiny lub tauryny;

- moszczu gronowego, czyli świeżo wyciśniętego soku z winogron, który nie przeszedł jeszcze fermentacji i zawiera mniej niż 1 proc. objętościowego alkoholu. Jest to półprodukt wykorzystywany do produkcji wina i innych napojów bezalkoholowych.

Stawka VAT dla tych wyrobów ma wzrosnąć z 5 proc. (przy sprzedaży w obrocie handlowym) i 8 proc. (przy sprzedaży w ramach usługi gastronomicznej) do 23 proc.

Projektowana nowelizacja podlega obecnie konsultacjom, które mają się zakończyć 29 grudnia 2025 r. Planowana podwyżka stawek VAT tłumaczona jest dbałością o zdrowie obywateli, choć w przeszłości pojawiały się także głosy, że jest ona powiązana z koniecznością redukcji nadmiernego deficytu budżetu państwa.

Etap legislacyjny:

Projekt nowelizacji ustawy o podatku od towarów i usług: w konsultacjach publicznych

Pisaliśmy o tym:

MF szuka pieniędzy. Podrożeją energetyki, wino i piwo bezalkoholowe (DGP 211/2025)