Już od 1 stycznia 2018 r. fiskus ma zamiar zrezygnować z akcyzy na musujące napoje jabłkowe i gruszkowe, a także z obowiązku ich banderolowania – poinformował wiceminister finansów Wiesław Janczyk w odpowiedzi na poselską interpelację.
Dziś w zależności od stężenia alkoholu w cydrze i perry stawka akcyzy wynosi 97 lub 158 zł za hektolitr gotowego napoju.
Plany wprowadzenia stawki 0 proc. ujawnił na początku października wicepremier, minister rozwoju i finansów Mateusz Morawiecki. Pisaliśmy o tym w artykule „Polski cydr może stanieć o 10 proc.” (DGP nr 193/2017). Nie podał jednak, kiedy resort chce wdrożyć te zmiany. Spytał o to jeden z posłów.
Pozostało
79%
treści
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Powiązane
Reklama