statystyki

Działalność gastronomiczną w księgach przedstawia się podobnie jak handlową

autor: Halina Zabrocka25.09.2017, 11:20; Aktualizacja: 25.09.2017, 11:55
restauracja

Odchylenia od cen ewidencyjnych z tytułu marży wkalkulowanej w ceny, gdy ewidencja zapasów towarów w magazynie i kuchni zakładu gastronomicznego jest prowadzona w cenach sprzedaży brutto, można rozliczać w ciągu roku obrotowego za pomocą wskaźnika odchyleń przeciętnych (Wop)źródło: ShutterStock

Rozpoczynam pracę jako księgowa w firmie prowadzącej działalność gastronomiczną. Jakie konta warto wprowadzić? W jaki sposób powinna przebiegać ewidencja sporządzonych posiłków w kuchni zakładu gastronomicznego?

W księgach rachunkowych działalność gastronomiczna obejmuje: zakup, magazynowanie i sprzedaż towarów w stanie nieprzetworzonym oraz posiłków, a także przerób artykułów spożywczych na posiłki. Jednostki prowadzące działalność gastronomiczną wyodrębniają magazyn towarów, kuchnię oraz bufet. Jeżeli działalność prowadzona jest na szeroką skalę, to magazyn, kuchnia i bufet mogą być ujmowane w księgach rachunkowych jako odrębne punkty handlowe. Ewidencję zapasów można wówczas prowadzić wartościowo w sposób określony w ustawie o rachunkowości. Koszty działalności gastronomicznej ujmuje się w księgach, tak jak ujmuje się koszty działalności handlowej.


Pozostało 89% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane