Nie będzie już wątpliwości, że przy sprzedaży dań przez placówki gastronomiczne nalicza się 8-proc. stawkę VAT. Wyjątkiem będą posiłki z owocami morza opodatkowane 23 proc.
Taki będzie skutek wprowadzenia projektowanej przez Ministerstwo Finansów nowej matrycy stawek VAT. Zakończy to wieloletni spór fiskusa z fast foodami o podatek od sprzedawanych przez nie dań gotowych.
Według Macieja Hadasa, doradcy podatkowego z Grant Thornton, nowymi rozwiązaniami resort potwierdza stanowisko ministra finansów zawarte w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r. (nr PT1.050.3.2016.156). Stwierdził w niej, że lokale gastronomiczne powinny doliczać do posiłków na wynos 8 proc. VAT, a nie 5 proc. Uznał bowiem, że nie dostarczają klientom „gotowych towarów” (ze stawką 5 proc.), tylko świadczą usługę gastronomiczną.