statystyki

VAT: MF tłumaczy, dlaczego kebaby będą droższe

autor: Mariusz Szulc04.08.2016, 07:14; Aktualizacja: 04.08.2016, 10:19
vat

Stawka 5 proc., którą do tej pory rozliczały bary szybkiej obsługi dotyczy „gotowych posiłków i dań”. Te zaś muszą być oferowane do spożycia jako w pełni przyrządzone.źródło: ShutterStock

Gotowe posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, sprzedawane przez placówki gastronomiczne, nie mogą korzystać z niższego VAT – wyjaśnił wiceminister finansów Leszek Skiba

Polecany produkt: Rachunkowość 2016 >>>

Podkreślił również, że resort finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156 nie dokonał podwyżki stawki podatku na dania gotowe. Ta wynika wprost z przepisów, które wymagały dokonania interpretacji – dodał wiceminister.

Odpowiedział w ten sposób na interpelację Adama Andruszkiewicza z Kukiz 15. Poseł zwrócił w niej uwagę, że skutkiem interpretacji wydanej przez MF jest zrównanie sytuacji barów oferujących tanie i szybkie jedzenie z eleganckimi restauracjami, które do tej pory rozliczały VAT według stawki 8 proc. Tymczasem bary płaciły daninę niższą o 3 pkt. proc. Więc, co zrozumiałe, będą musiały podnieść ceny sprzedawanego jedzenia. Poseł zapytał też MF o powody wydania czerwcowej interpretacji ogólnej.


Pozostało 68% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane