"Ta ustawa jest kamieniem milowym do uzyskania możliwości, jakie mają rolnicy w wyżej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej, gdzie podziwiamy współtworzenie kultury kulinarnej, która wzbogaca wartości poszczególnych regionów i miejscowości" - ocenił Komorowski.
Uchwalona przez Sejm w kwietniu ustawa daje możliwość sprzedaży przez rolników i członków ich rodzin produktów żywnościowych wytworzonych z własnych surowców, bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Dotychczas rolnicy nie mogli legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów.
Zmiany w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych i w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej zostały przygotowane przez senatorów w połowie 2013 r. Ich intencją była chęć aktywizacji mieszkańców wsi i zwiększanie przychodów rodzin wiejskich. Senatorowie zaproponowali kwotę zwolnienia z podatku do 7 tys. zł rocznie, co zdaniem większości posłów było zbyt niską kwotą. Na wyższą ulgę nie zgadzał się jednak minister finansów.
Uchwalone przez Sejm przepisy nie przewidują sprzedaży, nawet niewielkich ilości, przetworów rolnych bez opodatkowania. Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2016 r.