Od 2011 r. gotowe posiłki i dania są objęte stawką 5 proc. VAT. Wcześniej były opodatkowane stawką 7-proc.
Na preferencyjne opodatkowanie gotowych posiłków i dań zwrócił uwagę poseł Przemysław Wipler (PiS) w interpelacji nr 2791. Przypomniał, że stawką 5 proc. VAT miały być objęte tylko podstawowe produkty żywnościowe, takie jak: chleb, nabiał, przetwory mięsne, soki oraz produkty zbożowe (mąka, kasza, makaron). "Najniższa stawka VAT została zatem przewidziana dla podstawowych produktów spożywczych - wyłącznie żywności nieprzetworzonej, minimalnie przetworzonej lub niskoprzetworzonej" - przypomniał poseł przywołując Wieloletni Plan Finansowy Państwa 2011-2014, który jest załącznikiem do uchwały nr 36 Rady Ministrów z 5 kwietnia 2011 r.
Zdaniem Wiplera nie ma żadnego powodu, by gotowe posiłki i dania miałyby być faworyzowane dzięki korzystnemu opodatkowaniu VAT. "Są żywnością silnie przetworzoną, często wyjałowioną z wartości odżywczych w procesach sterylizacyjnych, ze znaczną ilością konserwantów, utrwalaczy, sztucznych barwników, emulgatorów i wszelkich innych nienaturalnych dodatków, pozwalających im przetrwać na półce sklepowej kolejne tygodnie w temperaturze pokojowej" - wymieniał poseł w interpelacji do ministra finansów.
Poseł spytał ministra finansów m.in. o skutki finansowe dla budżetu państwa w wyniku wprowadzenia obniżonej stawki VAT na gotowe posiłki i dania.
W odpowiedzi z 26 kwietnia 2012 r. Grabowski przypomniał, że z Wieloletniego Planu Finansowego Państwa na lata 2010-2013 wynika, że od 2011 r. stawką w wysokości 5 proc. powinny być objęte zarówno podlegające opodatkowaniu do końca 2010 r. stawką podatku w wysokości 3 proc. nieprzetworzone produkty spożywcze, jak i opodatkowane 7-procentową stawką podatku podstawowe produkty żywnościowe.
"W mojej ocenie podejście w cyt. wieloletnim planie nie wykluczało opodatkowania 5-procentową stawką podatku od towarów i usług gotowych posiłków i dań" - stwierdził wiceminister. "Gotowe posiłki i dania są niezwykle popularne i zajmują ważną pozycję w jadłospisie gospodarstw domowych" - dodał.
Grabowski podkreślił, że takie produkty jak chleb, przetwory mięsne (wędliny, konserwy), które zostały wskazane w wieloletnim planie, również nie są produktami niskoprzetworzonymi.
Wiceminister zastrzegł, że ewentualne zmiany wysokości stawek podatku, szczególnie dla produktów żywnościowych, muszą być przeprowadzane bardzo rozważnie, bo mają istotny wpływ zarówno na wielkość wydatków ponoszonych przez gospodarstwa domowe, jak i dla podmiotów związanych z produkcją, zwłaszcza dla rolników. Grabowski nie wykluczył, że w przyszłości stawka VAT na gotowe posiłki i dania zostanie podwyższona. Wymaga to jednak przeprowadzenia szczegółowych analiz - zastrzegł.
Wiceminister poinformował, że skutki finansowe z tytułu obniżenia stawki VAT z 7 proc. na 5 proc. na gotowe posiłki i dania spowodowały w 2011 r. ubytek dochodów budżetu państwa w wysokości ok. 11 mln zł. "Jednakże należy zaznaczyć, że obniżenie stawki podatku VAT z 7 proc. na 5 proc. na podstawowe produkty żywnościowe miało na celu zneutralizowanie skutków podwyższenia stawki VAT na nieprzetworzone i niskoprzetworzone produkty żywnościowe z 3 proc. na 5 proc." - przypomniał.