Na nic lansowanie mody na zdrowy tryb życia: cukier w czystej postaci i w różnych produktach – choćby w napojach – jest jednym z głównych składników naszej diety. Średnio każdy Polak zjadł go w 2017 r. 44,5 kg, najwięcej od 28 lat. Na osobę jest to spożycie większe niż roczna konsumpcja wieprzowiny (39,8 kg) czy drobiu (26,9 kg) i niewiele mniejsze niż owoców (53 kg).
Mamy spożycie bliskie historycznych rekordów. Równocześnie wydajemy miliardy złotych na leczenie otyłości i jej powikłań.
Według ekspertów Instytutu Matki i Dziecka już ok. 25 proc. trzylatków ma nieprawidłową masę ciała, w grupie ośmiolatków z nadwagą lub otyłością walczy jedna trzecia dzieci. Problem dotyczy też dorosłych – w grupie 35–39-latków nadwaga i otyłość występują w połowie populacji. Według szacunków Instytutu Żywności i Żywienia leczenie otyłości i jej powikłań rocznie kosztuje ok. 14 mld zł.
Pozostało
92%
treści
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Powiązane
Reklama