Producenci słodyczy nie zapłacą nowej daniny. O podatku od cukru zrobiło się głośno po wywiadzie, jakiego udzielił „Naszemu Dziennikowi” wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas.
Wiceminister zasugerował, że resort zdrowia powinien rozważyć obciążenie producentów słodyczy nową daniną za zbyt dużą ilość cukru w produktach. Pieniądze z podatku miałyby np. sfinansować leczenie pacjentów z chorobami krążenia. Wywiad wywołał duże poruszenie, a wypowiedź wiceministra potraktowano jako gotowy już projekt.
– Ministerstwo Zdrowia nie pracuje nad takim projektem – zapewniła DGP rzecznik prasowy resortu Milena Kruszewska.
Takich prac nie prowadzi również resort finansów. Potwierdziło to MF w odpowiedzi na nasze pytanie.
Podatek od cukru nie byłby całkiem nowym pomysłem. Obowiązywał w Polsce m.in. w okresie II RP. Obecnie „niezdrowa żywność” obciążona jest daninami w wielu krajach świata, a wprowadzenie takiego podatku zaleca m.in. Światowa Organizacja Zdrowia. MF prowadziła w marcu 2014 r. wstępne prace koncepcyjne nad wprowadzeniem akcyzy na słodkie napoje gazowane. Taki pomysł został jednak porzucony.