Jaka działaność
Kobieta, która o to spytała, wyjaśniła, że towar będzie zamawiać u dostawcy, z którym podpisała umowę franczyzy. Planuje kupować u niego: kuwety z gotowymi lodami, bazę do lodów kręconych, opakowania z gotową bitą śmietaną, wafelki, rurki, lemoniadę w opakowaniu zbiorczym, kawę w ziarnach oraz opakowania jednorazowe z logo franczyzodawcy.
Wyjaśniła, że w punkcie gastronomicznym będzie sprzedawała lody w kulkach (nakładane do wafelków lub jednorazowych kubeczków) i lody kręcone (z wykorzystaniem kupowanej bazy). W ofercie będzie też miała lemoniadę (gotową będzie nalewać do kubeczków i dodawać listki świeżej mięty) oraz przygotowywane na miejscu: rurki z bitą śmietaną, kawę z ekspresu i shake'i, czyli koktajle z lodów i mleka.
Poinformowała, że działalność będzie prowadziła sezonowo, ale w stacjonarnym lokalu ze stałym adresem. Klient nie będzie musiał do niego wchodzić (sprzedaż będzie prowadzona m.in. z okienka), ale będzie miał taką możliwość. Będzie mógł spożyć deser na miejscu, wewnątrz lokalu albo w ogródku.
Jaka stawka ryczałtu
Kobieta chciała się upewnić, że będzie mogła rozliczać się z fiskusem, płacąc 3-proc. ryczałt ewidencjonowany, zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (t.j. Dz.U. z 2025 r. poz. 843). Taka stawka ma zastosowanie do przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5 proc.
Dyrektor KIS potwierdził, że podatniczka będzie prowadziła działalność gastronomiczną, tj. usługi związane z przygotowywaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów. W związku z tym będzie mogła płacić 3-proc. ryczałt.
Interpretacja indywidualna dyrektora KIS z 17 lipca 2025 r., sygn.0112-KDSL1-1.4011.337.2025.2.DS