"(...)Dodać jednocześnie należy, że z uwagi na czasowy charakter stosowanej dla celów identyfikacji niektórych towarów i usług w podatku VAT Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług i związaną z tym konieczność dokonania zmian w ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług 2, nie można wykluczyć pewnych zmian w zakresie stosowania stawek obniżonych" - napisał resort.
Ministerstwo Finansów podało, że dostrzega potrzebę wprowadzenia zmian, które usprawnią system stosowanych stawek podatku od towarów i usług oraz tym samym ułatwią prawidłowe określenie ich wysokości.
"W tym kontekście należy zauważyć, że obecnie Ministerstwo Finansów prowadzi prace mające na celu analizę sposobów identyfikacji towarów i usług m.in. na potrzeby określenia zakresu stosowania obniżonych stawek podatku od towarów i usług, z uwzględnieniem możliwości wprowadzenia instrumentów dających podatnikom oraz organom podatkowym większą pewność co do prawidłowości zastosowanych stawek tego podatku" - napisano.
"Zdając sobie sprawę z możliwego wpływu wysokości stosowanych stawek VAT na poziom cen żywności, zgłoszona przez Pana Posła propozycja będzie brana pod uwagę przy podejmowaniu decyzji dotyczących ewentualnych zmian w opodatkowaniu artykułów żywnościowych tym podatkiem" - dodano.
Poseł Andrzej Maciejewski (Kukiz'15) w interpelacji zapytał, czy istnieje możliwość podjęcia odpowiednich prac legislacyjnych w celu likwidacji obowiązujących obecnie trzech stawek podatkowych na żywność i napoje bezalkoholowe i zastąpienia ich dwiema stawkami 5 proc. i 23 proc.
Obecnie funkcjonują trzy stawki podatkowe na żywność: 23 proc., 8 proc. i 5 proc. (PAP Biznes)