statystyki

Jak prawidłowo amortyzować sprzęt używany w firmie sezonowo

autor: Przemysław Molik12.07.2013, 06:58; Aktualizacja: 12.07.2013, 08:29
Podatki

Podatkiźródło: ShutterStock

Przedsiębiorcy, np. z branży turystycznej czy gastronomicznej, którzy tylko latem korzystają ze środków trwałych, muszą rozliczać je na specjalnych zasadach – odpisów należy dokonywać za okres ich wykorzystywania.

Mieszkaniec Mazur zaczął w lipcu prowadzić kiosk spożywczy przy przystani jachtowej nad jeziorem. Oprócz towarów na sprzedaż kupił wagę, lodówkę, zamrażarkę, szafki i ladę. Działalność prowadzi w wynajmowanym budynku. Czy wszystkie kupione rzeczy może zamortyzować?


Pozostało 94% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane