Podatnik, który chce zająć się produkcją wina w ilości ponad 1000 hl rocznie, będzie musiał wystąpić o uzyskanie pozwolenia na prowadzenie składu podatkowego.
Produkcja wina w Polsce staje się coraz popularniejszym pomysłem na biznes. Co ważne, polskie wina gronowe zyskują coraz większą rzeszę zwolenników na całym świecie. Niestety, produkcja tego trunku obwarowana jest licznymi obowiązkami podatkowymi.

Podatek do zapłaty

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku akcyzowym producentem wina jest podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu wina. Podstawą opodatkowania jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu. Stawka akcyzy na wino została obniżona rozporządzeniem ministra finansów i wynosi obecnie 136 zł/hl gotowego wyrobu.
Czasem produkcja wina będzie zwolniona z akcyzy. Przepisy przewidują bowiem, że zwalnia się od akcyzy m.in. wino wytworzone domowym sposobem przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczone do sprzedaży.
Przedsiębiorca, który zdecyduje się na produkcję wina, musi wiedzieć, że w tym przypadku samo zarejestrowanie firmy nie wystarczy. Produkcja i przetwarzanie wyrobów akcyzowych zharmonizowanych może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego.
Prowadzącym skład podatkowy może być wyłącznie podmiot, któremu wydano zezwolenie na jego prowadzenie. Aby uzyskać takie pozwolenie, trzeba przedstawić wiele zaświadczeń, m.in. dotyczących niekaralności osób kierujących działalnością winiarni, a także spełnić wymogi związane z obecnością szczególnego nadzoru podatkowego.

Wyodrębnione miejsca

Miejsce magazynowania wyrobów w składzie podatkowym powinno być właściwie dostosowane do bezpiecznego składowania tych wyrobów, a w szczególności powinno spełniać warunki gwarantujące zapewnienie nienaruszalności i tożsamości znajdujących się w nim wyrobów oraz warunki techniczne zapewniające możliwość wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego, ponadto powinno być odpowiednio oznaczone i odgrodzone.
Ze względu na spełnienie wielu wymagań, jeśli chodzi o prowadzenie składu podatkowego, producenci win, którzy chcą wprowadzać swoje produkty do obrotu, mogą skorzystać z zewnętrznych firm prowadzących składy podatkowe, ale będzie to wiązało się z dodatkowymi kosztami.
Warto tu dodać, że gotowy projekt nowej ustawy o podatku akcyzowym, opracowany przez Ministerstwo Finansów, przewiduje wprowadzenie zwolnienia dla producentów win gronowych, których produkcja nie przekracza 1000 hl w skali roku, z obowiązku prowadzenia tej działalności w składzie podatkowym. Zmiany te mają wejść w życie od 2009 roku.
OPINIA
GRZEGORZ NOWAKOWSKI
Winnice Jaworek
Trudno teraz mówić o konkretnych problemach przy produkcji win, gdyż wszystko jest w fazie organizacji. Wytyczone są główne kierunki, jakimi muszą poruszać się winiarze, ale brakuje jeszcze szczegółowych aktów wykonawczych dla wielu urzędów, które realizują działania na rynku wina. W ostatnim miesiącu dużo się zmieniło i wciąż dowiadujemy się, jakie kroki musi wykonać winiarz na swej drodze od produkcji do sprzedaży. Każdy posiadający uprawy i pragnący produkować wino zgłasza uprawę w Agencji Rynku Rolnego, deklarując zbiór, produkcję winogron i wina. Poważnym problemem dla wielu winiarzy może być kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Nie bez znaczenia jest konieczność odbioru winiarni (miejsca, gdzie przerabiane będą winogrona i produkowane wino) przez Sanepid, Straż Pożarną. Podejrzewam, że wielu małych winiarzy może mieć z tym problemy. Procedury związane z akcyzą, czyli kontakt z izbą celną, mogą też przysparzać trudności niewielkim producentom. Uprawy winorośli będą podlegały kontroli Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, która ma także uprawnienia kontrolne winnic - problemem może być posiadanie przez niektórych winiarzy odmian niedopuszczonych do uprawy w celu produkcji wina w Polsce.