statystyki

Jak ująć podatek naliczony przy nabyciu usługi gastronomicznej

autor: Aneta Szwęch16.09.2019, 20:00
kalkulator, tabela, podatki

Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT przy nabyciu usług gastronomicznych podatnikowi nie przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego, z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.źródło: ShutterStock

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej dokonujemy zakupu usług gastronomicznych. Niektóre z tych usług są związane z organizacją spotkań biznesowych, które ze względu na swój wystawny charakter są zaliczane do wydatków reprezentacyjnych. Jak ująć w księgach rachunkowych podatek naliczony przy nabyciu usługi gastronomicznej?

Zasadą jest, że dla celów bilansowych VAT naliczony, który na gruncie ustawy o VAT nie podlega odliczeniu, stanowi element ceny nabycia, o której mowa w art. 28 ust. 2 ustawy o rachunkowości. W rezultacie wartość brutto nabytych usług obcych, przy nabyciu których podatnikowi nie przysługiwało prawo do odliczenia VAT, ujmuje się w księgach rachunkowych zapisem:

  • Wn konto 402 „Usługi obce”,
  • Ma konto 300 „Rozliczenie zakupu”.

W tym kontekście nabycie usługi gastronomicznej, która dla celów podatku dochodowego stanowi wydatek reprezentacyjny, jest przypadkiem szczególnym. Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT przy nabyciu usług gastronomicznych podatnikowi nie przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego, z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób. Z kolei z ustaw o podatku dochodowym wynika, że do kosztów podatkowych nie mogą być zaliczone koszty reprezentacji, w szczególności poniesione na usługi gastronomiczne (art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o CIT oraz art. 23 ust. 1 pkt 23 ustawy o PIT). Kosztem podatkowym jest jednak podatek naliczony w tej części, w której zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług podatnikowi nie przysługuje obniżenie kwoty lub zwrot różnicy podatku od towarów i usług ‒ jeżeli naliczony podatek od towarów i usług nie powiększa wartości środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej (art. 16 ust. 1 pkt 46 lit. a ustawy o CIT oraz art. 23 ust. 1 pkt 43 lit. a ustawy o PIT). Na skutek takiego brzmienia przepisów podatkowych występuje sytuacja, w której:

  • na gruncie przepisów ustawy o VAT – podatnikowi nie przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu usługi gastronomicznej,
  • na gruncie przepisów ustaw o podatku dochodowym – wartość netto usługi gastronomicznej stanowiącej wydatek reprezentacyjny nie stanowi kosztów uzyskania przychodów, natomiast kwota podatku naliczonego, który nie podlega odliczeniu, jest kosztem podatkowym (zob. interpretacja indywidualna dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 4 stycznia 2018 r. sygn. 0111-KDIB2-1.4010.327.2017.1.AP).

Konieczność uwzględnienia w księgach rachunkowych omówionych powyżej skutków podatkowych powoduje, że jednostka może wartość brutto nabytej usługi gastronomicznej zaksięgować w ciężar kosztów operacyjnych jednostki w ten sposób, że:

  • wartość netto usługi gastronomicznej, jako wydatek niepodatkowy, zostanie ujęta na koncie 402 „Usługi obce – NKUP” lub koncie 406 „Koszty reprezentacji ‒ NKUP”,
  • kwota podatku naliczonego przy nabyciu usługi gastronomicznej, jako wydatek podatkowy, zostanie ujęta na koncie 403 „Podatki i opłaty”.


Pozostało 52% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane