statystyki

Dodatek do piwa zaważy na wysokości podatku

autor: Justyna Podlaszewska10.09.2014, 07:35; Aktualizacja: 10.09.2014, 09:11
Zawartość ekstraktu w piwie mierzy się w stopniach Plato.

Zawartość ekstraktu w piwie mierzy się w stopniach Plato.źródło: ShutterStock

Przy obliczaniu daniny od napoju smakowego liczy się zawartość ekstraktu w wyrobie gotowym – wynika z wyroku WSA w Gliwicach.

Zawartość ekstraktu w piwie mierzy się w stopniach Plato. W przypadku piw smakowych wątpliwości budzi to, czy należy brać pod uwagę wyrób gotowy, czyli z uwzględnieniem dodatków, czy też brzeczkę podstawową, czyli półprodukt. W sprawie, którą rozpatrywał WSA w Gliwicach, chodziło o spółkę produkującą wiele gatunków piwa, w tym dosładzane syropami smakowymi.


Pozostało 80% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane