"Rada Ministrów zmieniła właśnie matrycę podatku VAT. Przykłady zmian: smoczki i wózki dziecięce z 23 na 8%, ośmiorniczki czy kawior z 8 na 23%. Brawa dla pani minister Teresy Czerwińskiej i @MF_GOV_PL #nowamatrycaVAT" - napisał Dworczyk.
Chodzi o projekt nowelizacji ustawy o VAT oraz Ordynacji podatkowej. Wiceminister finansów Filip Świtała powiedział PAP po przyjęciu projektu przez Komitet Stały Rady Ministrów, że zgodnie z ustaleniami po KSRM, soki i nektary będą objęte 5-proc. stawką, a 23-proc. VAT-em - napoje z 20-proc. lub niższym wkładem owocowym.
Wiceminister wyjaśnił, że resort finansów chce, by od czerwca br. przedsiębiorcy mogli występować o tzw. wiążącą informację stawkową (WIS), a kolejne pół roku mieliby na przygotowanie się do wejścia w życie matrycy (pierwotnie zamierzano, że informacja stawkowa ruszy 1 kwietnia br. – PAP), co zaplanowano na 1 stycznia 2020 r. Jednocześnie MF zaplanowało, że od 1 czerwca br. zacznie obowiązywać 5-proc. stawka na e-booki oraz 8-proc. stawka na e-prasę w miejsce 23-proc. podatku. Tym samym stawki na e-booki i e-prasę zostałyby zrównane ze stawkami na książki tradycyjne i prasę tradycyjną.
Konsultacje projektu rozpoczęły się jesienią zeszłego roku. Ministerstwo Finansów tłumaczyło wówczas, że celem zmian jest uproszczenie i uporządkowanie oraz racjonalizacja systemu stawek VAT. Towary mają być przypisane nomenklaturze scalonej, tzw. CN. Kody dla usługi będą oparte o nową klasyfikację wyrobów i usług PKWiU.
Uproszczenia mają np. objąć wiele produktów spożywczych. Najniższą, 5-proc. stawką będzie objęte pieczywo czy ciastka, które obecnie podlegają trzem stawkom: 5 proc., 8 proc. i 23 proc., w zależności do daty przydatności od spożycia.
Jedną 5-proc. stawką będą np. objęte owoce tropikalne, cytrusy, pistacje, migdały itp. Przyprawy mają być opodatkowane 8-proc. stawką.
Z 5 proc. do 23 proc. wzrośnie natomiast VAT na owoce morza: ośmiornice, homary, kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże. Zaplanowano wydawanie wiążących informacji stawkowych, które będą chroniły wszystkich w łańcuchu dostaw produktu objętego danym kodem.