statystyki

VAT: MF tłumaczy, dlaczego kebaby będą droższe

autor: Mariusz Szulc04.08.2016, 07:14; Aktualizacja: 04.08.2016, 10:19
vat

Stawka 5 proc., którą do tej pory rozliczały bary szybkiej obsługi dotyczy „gotowych posiłków i dań”. Te zaś muszą być oferowane do spożycia jako w pełni przyrządzone.źródło: ShutterStock

Gotowe posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, sprzedawane przez placówki gastronomiczne, nie mogą korzystać z niższego VAT – wyjaśnił wiceminister finansów Leszek Skiba

Polecany produkt: Rachunkowość 2016 >>>

Podkreślił również, że resort finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156 nie dokonał podwyżki stawki podatku na dania gotowe. Ta wynika wprost z przepisów, które wymagały dokonania interpretacji – dodał wiceminister.

Odpowiedział w ten sposób na interpelację Adama Andruszkiewicza z Kukiz 15. Poseł zwrócił w niej uwagę, że skutkiem interpretacji wydanej przez MF jest zrównanie sytuacji barów oferujących tanie i szybkie jedzenie z eleganckimi restauracjami, które do tej pory rozliczały VAT według stawki 8 proc. Tymczasem bary płaciły daninę niższą o 3 pkt. proc. Więc, co zrozumiałe, będą musiały podnieść ceny sprzedawanego jedzenia. Poseł zapytał też MF o powody wydania czerwcowej interpretacji ogólnej.


Pozostało jeszcze 68% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane