statystyki

Interpretacje indywidualne nie wybronią branży gastronomicznej

autor: Łukasz Zalewski22.07.2016, 07:00; Aktualizacja: 22.07.2016, 08:12
restauracja 1

Ekspert przyznaje, że część podatników może mieć interpretacje indywidualne, które potwierdzają możliwość stosowania stawki 5 proc. VAT dla dań gotowych sprzedawanych na wynos przez restauracje i bary szybkiej obsługiźródło: ShutterStock

Placówki gastronomiczne, które dotychczas stosowały 5-proc. stawkę VAT na posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, muszą nie tylko objąć dania 8-proc. stawką, lecz także skorygować przeszłe rozliczenia. Niewykluczone są też standardowe kontrole fiskusa w punktach małej gastronomii, zwłaszcza w miejscowościach turystycznych.

Reklama


Co teraz

Wydana 24 czerwca 2016 r. interpretacja ogólna ministra finansów nr PT1.050.3.2016.156 musi wpłynąć na rozliczenia firm gastronomicznych. Jak przypomina Oliwia Mórawska, prawnik z Instytutu Studiów Podatkowych, minister uznał w niej, że posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne (głównie chodziło o fast foody), które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5-proc. stawki VAT. Produkty takie, co do zasady, są opodatkowane 8-proc. stawką podatku.

Minister wyjaśnił, że konieczne jest przypisanie sprzedaży do odpowiedniego działu klasyfikacji statystycznych – albo do PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania (stawka 5 proc.) albo do działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem (stawka 8 proc.). Istotne jest, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Nie podajemy szczegółów interpretacji, ponieważ opisaliśmy ją już szczegółowo w DGP 29 czerwca br. (nr 124 „Dania gotowe sprzedawane w przyczepach z 8-proc. VAT”). Dziś pokazujemy jak dalece są wiążące interpretacje indywidualne potwierdzające, że podatnik (prowadzący punkt gastronomiczny) może stosować stawkę 5 proc.

Jerzy Martini, doradca podatkowy i partner w Martini i Wspólnicy, zgadza się ze stanowiskiem ministra. Zwraca uwagę, że dział 56 PKWiU (Usługi związane z wyżywieniem), do którego należy stosować 8-proc. stawkę VAT, jest z punktu widzenia statystycznego właściwy dla klasyfikacji dań na wynos dostarczanych przez restauracje czy bary szybkiej obsługi.

Ekspert przyznaje, że część podatników może mieć interpretacje indywidualne, które potwierdzają możliwość stosowania stawki 5 proc. VAT dla dań gotowych sprzedawanych na wynos przez restauracje i bary szybkiej obsługi.


Pozostało jeszcze 76% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama