statystyki

VAT: Restauracje nie zaoszczędzą na podaniu napoju

autor: Łukasz Zalewski03.03.2016, 07:20; Aktualizacja: 03.03.2016, 08:11
restauracja 1

NSA rozpatrywał on sprawę podatnika, który świadczył usługi cateringowe i gastronomiczne.źródło: ShutterStock

Nie można oddzielać usługi polegającej na przygotowaniu kawy bądź herbaty i zaserwowaniu ich klientowi do stolika od sprzedaży samego towaru. Całość jest objęta 23 proc. VAT – orzekł wczoraj NSA.

reklama


reklama


To precedens w sądzie kasacyjnym, potwierdzający jednak dotychczasową linię orzeczniczą wojewódzkich sądów administracyjnych.

Orzeczenie podważa praktyki polegające na wydzielaniu usługi restauracyjnej i stosowaniu do niej stawki 8 proc. VAT.

Zdarzało się bowiem, że jeśli herbata kosztowała 10 zł, to klient płacił 2 zł za napój (ta część ze stawką 23 proc. VAT) i 8 zł za usługę gastronomiczną (która jest objęta 8 proc. VAT).


Pozostało jeszcze 73% treści

PROMOCJA
Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc już od 33,00 złZamów abonament

Przeczytaj artykuł
Koszt SMS-a 2,46 złZapłać sms-emMasz już kod?
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Polecane

reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Prawo na co dzień

Polecane

reklama