Firma będąca czynnym podatnikiem VAT nabywa na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej usługi cateringowe (posiłki profilaktyczne dla uprawnionych pracowników zajmujących się wyłącznie działalnością opodatkowaną). Czy firma słusznie odlicza VAT od tych usług, uważając, że odliczeniu VAT nie sprzeciwia się art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. b ustawy o podatku od towarów i usług?
Na wstępie należy zauważyć, że nabyte usługi cateringowe mają związek (wyłączny) ze sprzedażą opodatkowaną podatkiem od towarów i usług, gdyż stanowią posiłki profilaktyczne dla pracowników zajmujących się wyłącznie sprzedażą opodatkowaną VAT. Spełniony jest zatem podstawowy warunek umożliwiający odliczenie podatku zawarty w art. 86 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług (dalej: ustawa o VAT).
Z kolei jak wynika z art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. b ustawy o VAT, obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.
Przepis ten wyłącza możliwość obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w odniesieniu do wszystkich wydatków ponoszonych w związku z nabyciem usług gastronomicznych, także mających związek wyłącznie ze sprzedażą opodatkowaną VAT. Wyjątek stanowi tu nabycie gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.
Aby odpowiedzieć na zadane w rozpatrywanym stanie faktycznym pytanie, trzeba więc ustalić, czy firma nabyła usługę gastronomiczną. Ustawa o VAT nie definiuje ani pojęcia usług gastronomicznych, ani pojęcia usług cateringowych. Należy zatem rozważyć, czy catering różni się od usług gastronomicznych, czy też rzeczywisty charakter tych usług jest taki sam. Pojęcia te wyjaśniają przepisy unijne.
Usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów bądź żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi. Usługi restauracyjne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, podczas gdy usługi cateringowe polegają na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy (art. 6 ust. 1 rozporządzenia 282/2011).
Za usługi cateringowe i restauracyjne nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających (art. 6 ust. 2 rozporządzenia 282/2011).
Zatem należy stwierdzić, że usługi cateringowe różnią się od usług gastronomicznych. W art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. b ustawy o VAT zostały wymienione jedynie usługi gastronomiczne. Z uwagi więc na odmienny charakter usług cateringowych nie znajdzie zastosowania wyłączenie z odliczenia podatku naliczonego. Pogląd ten podzielają organy podatkowe (interpretacja indywidualna dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 5 marca 2015 r., nr IPPP2/443-1195/14-4/KBr; interpretacja indywidualna dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z 22 lipca 2014 r., nr IBPP2/443-409/14/RSz).
Zatem w rozpatrywanym przypadku firma może odliczyć podatek naliczony od nabytych usług cateringowych.
Podstawa prawna
Ustawa z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz.U. z 2011 r. nr 177, poz. 1054 ze zm.). Rozporządzenie wykonawcze Rady (UE) nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej (Dz.Urz. UE z 2011 r. L 77, s. 1, ze zm.).