statystyki

Akcyza od spirytusu w cukierkach w trybunale

autor: Patrycja Dudek23.06.2014, 09:30; Aktualizacja: 23.06.2014, 09:43
Alkohol

Dyrektywa zasadniczo zwalnia z daniny alkohol etylowy używany do produkcji spożywczej, jeśli jego zawartość w produktach nie przekracza dopuszczalnych normźródło: ShutterStock

Trybunał Sprawiedliwości UE rozstrzygnie, czy polscy producenci wyrobów cukierniczych muszą uzyskiwać dodatkowo decyzję naczelnika urzędu celnego o dopuszczalnej normie zużycia alkoholu.

Reklama


Problem powstał podczas kontroli celnej przeprowadzanej u podatniczki, która używała alkoholu do produkcji wyrobów cukierniczych. Nie przekraczała dopuszczalnych norm zawartości alkoholu w produktach. Zarzucono jej jednak, że nie ma decyzji naczelnika urzędu celnego o dopuszczalnej normie zużycia napojów alkoholowych. Odmówiono jej więc prawa do zwolnienia i wymierzono podatek.

Kobieta odwoływała się od tej decyzji, na skutek czego dyrektor izby celnej zmniejszył jej wysokość podatku. Wziął pod uwagę rzeczywiste zużycie alkoholu, a nie wielkość jego nabycia. Nie satysfakcjonowało to jednak podatniczki, dlatego złożyła skargę do WSA w Szczecinie.

Nie zgadzała się z celnikami, że warunkiem zwolnienia jest uzyskanie decyzji naczelnika urzędu celnego.


Pozostało jeszcze 62% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama