statystyki

Działalność gastronomiczną w księgach przedstawia się podobnie jak handlową

autor: Halina Zabrocka25.09.2017, 11:20; Aktualizacja: 25.09.2017, 11:55
restauracja

Odchylenia od cen ewidencyjnych z tytułu marży wkalkulowanej w ceny, gdy ewidencja zapasów towarów w magazynie i kuchni zakładu gastronomicznego jest prowadzona w cenach sprzedaży brutto, można rozliczać w ciągu roku obrotowego za pomocą wskaźnika odchyleń przeciętnych (Wop)źródło: ShutterStock

Rozpoczynam pracę jako księgowa w firmie prowadzącej działalność gastronomiczną. Jakie konta warto wprowadzić? W jaki sposób powinna przebiegać ewidencja sporządzonych posiłków w kuchni zakładu gastronomicznego?

Reklama


W księgach rachunkowych działalność gastronomiczna obejmuje: zakup, magazynowanie i sprzedaż towarów w stanie nieprzetworzonym oraz posiłków, a także przerób artykułów spożywczych na posiłki. Jednostki prowadzące działalność gastronomiczną wyodrębniają magazyn towarów, kuchnię oraz bufet. Jeżeli działalność prowadzona jest na szeroką skalę, to magazyn, kuchnia i bufet mogą być ujmowane w księgach rachunkowych jako odrębne punkty handlowe. Ewidencję zapasów można wówczas prowadzić wartościowo w sposób określony w ustawie o rachunkowości. Koszty działalności gastronomicznej ujmuje się w księgach, tak jak ujmuje się koszty działalności handlowej.


Pozostało jeszcze 89% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama